Plastik kirliliği aşırı tüketim ve atıkların doğru yönetilememesinden kaynaklı bir problem ancak henüz önüne geçilemez durumda değil. Bu nedenle bireysel tüketicinin alacağı önlemler ve atık yönetimi de en az küresel ve ulusal önlemler kadar önemli durumda. WWF, bireysel tüketiciler için de bir öneri dizisi oluşturdu, aşağıda biz de sizlerle bu önerileri paylaşıyoruz.
- Mümkün olan her durumda plastik yerine biyoçözünür veya geri dönüştürülmüş ürünleri tercih etmek. Örneğin; naylon yerine biyoçözünür diş ipi kullanabilirsiniz. Ahşap tarak, ahşap mandal, selülozdan yapılmış sünger, seramik tabak, cam bardak, pamuklu peçete, bambu liflerinden yoga matları vb birçok ürün günlük kullandığınız plastiklerin yerine geçebilir ve günlük tüketiminizde fark yaratabilir.
- Gıda ürünlerini muhafaza etmek için plastik kullanmamak. Streç film, poşet, ya da plastik saklama kapları yerine, kürletici yaymayan ve gıda ile reaksiyona girmeyen cam saklama kaplarını tercih edebilirsiniz.
- Mikroplastik içeren kozmetik ürünleri kullanmamak. Kozmetik alışverişleriniz sırasında içeriğini kontrol edin, polietilen, polipropilen, polivinil klorür gibi malzemeler plastiktir ve deniz canlıların için ciddi riskler oluşturur. Mikroplastik nelere yol açabilir, etkilerini buradan okuyabilirsiniz.
- Ambalajlanmamış ürünleri tercih edin. Meyve, sebze, et, balık, peynir ve diğer gıda ürünlerinde tek tek ambalajlanmış olanları tercih etmeyin. Ambalajlanmış ürünler alırken de örneği deterjan gibi, toptan satılanları tercih edebilirsiniz.
- Geri dönüşüme evde başlayın. Yaşadığınız yerdeki atık ve geri dönüşüm uygulamarına dikkat edin, mümkün olduğunda atığınızı geri dönüşüme gönderin.Yeterli olmadığını düşündüğünüz uygulamalar için belediye ya da uygulamaları olan süpermarketler ile iletişime geçebilirsiniz.
- Sorumlu bir vatandaş olun! Deniz ve çevre kirliliğine özen gösterin, sigara izmariti, ambalaj ve plastikleri çevreyi kirletmeyecek şekilde bertaraf edin.
Bu yazı Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Haziran 2018’de yayımlanan “Plastik kapanından çıkış: Akdeniz’i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak” raporundan derlenmiştir. Raporun aslına ocean.panda.org ve mediterranean.panda.org adreslerinden ulaşılabilir.
Künye:
WWF Akdeniz Deniz Girişimi
Başyazar: Eva Alessi
Yardımcı Yazar: Giuseppe Di Carlo
Tercüme: Eda Başgül Di Carlo
İletişim: Stefania Campogianni
Editör: Barney Jeffries
Türkçe Yayın:
Hazırlayan: Yaz Güvendi
Katkıda Bulunan: Yaprak Arda
Çeviri: Esin Aslan Gürbüz
Türkçe Tasarım: Ender Ergün
[products ids=”233,234,235″ columns=”3″]