Havalar güneyde hala çok güzel, gün ortasında 29 – 30 derecedeyiz. Sadece bir hafta önce gerçekleşen 3. CMAS Serbest Dalış Şampiyonası’nda bir dizi dünya rekoruna ev sahipliği yapan Kaş’ta, yine Dragoman teknesiyle sabah Tünel, öğleden sonra da Heybeli Ada dalış noktalarına gittik. Su sıcaklığı 24-26 derece arasında seyrediyor ki bu, cesaret edebilen için Ekimde 2,5 mm shorty ile dalmak demek. Üşümektense pişmeyi tercih eden bizler ise 5 mm ıslak elbise kullandık. Dalışın en derin noktalarında bile serinliği hissetmemek güzeldi.

İlk Dalış Noktası: Tünel

Tünel dalış lokasyonu ismini, iki ucu su altında yaklaşık 18 metrede olan kısa bir tünelden alıyor. Tünelin en derin noktası 30 metreyi geçtiğinden temkinli inmek ve tünel tavanından uzaklaşmamak gerekirken yine aynı şekilde tünelin hassas duvarlarındaki yaşama zarar vermemek için, içeride çok fazla oyalanmadan çıkmak gerekiyor. Yüzerliğinden emin olmayanlar için çok hızlı ama yine de muhteşem bir parkur. Biz bu dalışta daha önce girdiğimiz tünele girmemeyi ve bunun yerine dalış noktasındaki orfoz, sünger ve asker balıklarını izlemeyi tercih ettik. Dalışın sonuna doğru bu sezon neredeyse her dalışta görmeye alıştığımız bir caretta caretta, bize güvenli bir mesafeden bir süre eşlik etti. Biz sudan çıkınca sıra, discovery dalışı için bekleyen arkadaşlarımızındı. Heyecandan ne zaman suya inip, ne zaman çıktıklarını anlamayamadan geldiler. Halatları topladıktan sonra karaya uğramadan ikinci dalış noktamız Heybeli Ada’ya doğru yola çıktık.

İkinci Dalış Noktası: Heybeli Ada

Dalış brifingimizi rehberimiz Tuba Öz verdi. Burası hem kayalık, hem kum, hem de pasedonyaları barındıran çok zengin bir dalış noktası. Daha çok derinlere inmeden, bize irili ufaklı lagoslar eşlik etmeye başladı. Dalışın daha başlarında, şimdiye kadar gördüğümüz en büyük lagosu kumda dinlenirken gördük. Biz filmi çekmeye başladığımızda lagosun yanında hareketsiz duran müreni gördük, ancak bu ilginç sahneye çok da anlam veremedik. Rehberimizin anlattığı kadarıyla biz olay mahaline yetişmesek, belki de mürenin lagosa yem olacağıydı. Biz yaklaştığımızda iri kıyım lagos mürenden uzaklaşmayı seçerken, müren bir süre daha olduğu yerde kalmayı tercih etti. Biz de kameralarımızla bu güzel canlıyı olabildiğince filme aldık.

Dalışın tek ilgi çekici olayı bu değildi aslında. Kumluk zeminde iki sefer vatoza denk geldik, özellikle ilki uzun süre istifini bozmadan kumu eşelemeye devam etti. Yüzeye çıkmadan önce uzunca bir süre kumlu dipte deniz atı aradıysak da şansımız yaver gitmedi. Buna rağmen Heybeli Ada, bizim için bu sezonun açık ara en güzel dalışıydı.

Keyifli Dalışlar,
projectinblue

[products ids=”871,1119″ columns=”2″]

 

 

Yorum Yapın