Geçtiğimiz hafta, ne zamandır aklımızda olan “Nitrox” eğitimini aldık, ve artık zenginleştirilmiş hava kullanan dalıcılar arasında yerimizi aldık. Eğitimimizi yeni almışken de konunun ayrıntılarını sizlerle hızlıca paylaşalım istedik. İlave olarak merak ettiğiniz olursa, bize yazabilirsiniz. Biz bilemesek de joker hakkımızı kullanır, size cevabı buluruz. 🙂
Nitrox Nedir?
Zenginleştirilmiş hava ya da kısa nitrox, içerisinde %21’den fazla oksijen bulunduran hava olarak tanımlanabilir. Yani tüpte bulunan havada, oksijen oranı %21’den fazla ise, zenginleştirilmiş havadır diyebiliriz. Sportif ve dekosuz bir dalış için, nitrox limiti %40’dır. Diğer bir deyişle dalış tüpünüzde %22 ile %40 arası oksijen bulunduran bir havanız varsa, zenginleştirilmiş hava dalışı yapıyorsunuz demektir.
Nitrox Eğitimi Almak İçin Ne Kadar Vakit Ayırmalıyım?
Öncelikle şunu belirtelim, nitrox dalışı yapmak, standart hava kullanımına göre daha fazla prosedür ve sorumluluk içeriyor. Ayrı bir eğitim olarak verilmesi, ve sonunda sertifika alınması bu nedenle bir gereklilik. Biz PADI dalıcıları olduğumuz için, diğer disiplinlerde ufak farklılıklar olabilir. Detaylı bilgi için her zaman dalış okulunuz ile iletişime geçebilirsiniz.
PADI için kur şu şekilde ilerliyor: öncelikle, nitrox ile ilgili kitabı okumanız ve yine özel hazırlanan videoları izlemeniz gerekiyor. Ardından da kitapta yer alan bilgi tekrarları sizi bekliyor. Eğitmeninizin size konuyu anlatmasının ardından da 25 soruluk bir testten geçer not almanız bekleniyor. İşin pratik kısmında da 2 Nitrox dalışı gerçekleştireceksiniz.
Tüm bu çalışma için aslında 1 gün oldukça yeterli. Dalış tatiliniz öncesinde, dalış okulunuza eğitim almak istediğinizi belirttiğiniz takdirde, sizin için zor olamayacaktır. 🙂
Peki Neden Nitrox?
Nitrox ile dalışların iki temel faydası var:
1.Daha az nitrojene maruz kalmanız,
2.Dalış sürelerinizi standart hava ile kıyasladığınızda daha uzun tutabilmeniz.
Zenginleştirişmiş hava ile dalış yaptığınızda, havanızın içinde ne kadar oksijen varsa, dekompresyonsuz dalış süreniz de o kadar uzun olur. Ancak bu demek değildir ki %99 oksijen ile dalalım, ve suyun altında istediğimiz kadar kalalım. Nitrox ile dalış planlaması yaparken dikkat etmeniz gereken farklı unsurlar var. Dalış planının uygun hazırlanması ve dalıcıların güvenliği yine oldukça önemli. Dalış planı hazırlığı yapmak içinse, farklı tablolar kullanılıyor, bu tabloların kullanımı da yine kurs sırasında öğreneceğiniz bir konu.
Nitrox Dalış Tüpü Farklı Mıdır?
EVET! Bu konu kurs sırasında öğreneceğiniz bir çok bilgiden sadece bir tanesi ancak en merak edileni. Evet, nitrox tüpleri farklıdır. Şekil itibariyle diğerlerine benzeyebilirler ancak ilk olarak tüpün oksijen servis standartlarını uygun olması ve ayırt etmek için üzerlerinde özel etiket bulunması gerekir. Tüpler sarı ya da metalik olabilir, ama mutlaka ve mutlaka “Enriched Air” olduğunu belirten yeşil ve sarı sticker bulunmalıdır.
Sadece sticker değil, tüpün üzerinde yine mutlaka, dolum yapmış yetkili kişinin yapıştırdığı içerik bilgisi bulunmalıdır. Tüpte yer alması gereken bilgileri kursunuz sırasında öğreneceksiniz, burada sadece şu bilgiyi verelim. Zenginleştirilmiş hava karışımları için özel bir kısaltma kullanılır. “Enriched Air Nitrox” yani EANx, tüpünüzde zenginleştirişmiş hava olduğunu belirtir. Sonrasında gelen sayı ise oksijen miktarını gösterir. “EANx32”, tüpün içinde %32’lik oksijen bulunduran bir hava karışımı var demektir.
Dalış okullarında, en yaygın kullanılan karışımlar ilse %32 ve %36 oksijen içeren karışımlardır.
Son Kontrol Sizde!
Ve bu dalışlarda son kontrol her zaman sizdedir. Ekipmanınızı dalışa başlamadan önce analizör ile test etmeniz, içerisindeki oksijen oranını kontrol etmeniz gereklidir. Tüpün üzerine yaptığınız test sonuçlarını yazmak ve dalış planınızı oksijen karışımınızın limitlerine göre gerçekleştirmek, dalıcının sorumluluğundadır.
Nitrox ile Dalış Deneyimi
Nitrox eğitimimiz kapsamında Kaş Hidayet Koyu’nda iki farklı noktaya dalış gerçekleştirdik. Bir dalışımıza tekneden bir dalışımıza da bottan başladık. Bottan dalışa başlamak da oldukça farklıydı, “Bu tüple şimdi ben nasıl atlayacağım?” sorusu kafamızı kurcalasa da aslında oldukça basitmiş. Oturduğunuz yerden kendinizi hafifçe geriye bırakın. Ta da… Denizdesiniz. Diğer tüm prosedürler aynı tabii ki, denize girince ekipman, yüzerlik kontrolü ve dalış amirine bir ‘her şey tamam’ işareti.
Dalıştan önce tüpün analinizi yaptıktan sonra bir de dalış bilgisayarımızı, tüpümüzdeki oksijen miktarını girmeniz lazım. Bu sayede basınç kontrolü ve derinlik limitlerini bilgisayarınız da takip ediyor. Gerektiği yerde uyarı veriyor, nitrox ile dalarken dalış bilgisayarını uygun ayarlamazsanız, bilgisayarınızdaki derinlik limitleriniz ve deko hesaplamarınız şaşabilir, aman dikkat!
Dalışın kendisine gelince, soluduğunuz oksijen miktarının fazlalığı bir enerji getiriyor bizce. Dalıştan sonra, standart hava ile yaptığımız dalışa kıyasla daha az yorgun olduğumuzu söyleyebiliriz. Bekleme süresini de azalttığı için, ikinci dalışa başladığımızda da aynı enerji ile devam edebildik.
Merak edilen bir diğer konu da dalış ücretli farklı mı sorusu. Evet dalış ücretleri farklı ama, öyle iki katına çıkmıyor fiyatlar. Dalış okulunuzun ücret politikasına göre ufak bir ekleme ile ekipmanınızı Nitrox dalışa uygun ekipmanla değiştirebilirisiniz.
Nitrox eğitimimizi Kaş’taki Dragoman Dalış Merkezi‘nden aldık, Ozan Atabilen Hocamıza da teşekkürlerimizle yazımızı sonlandıralım.
Biz artık Enriched Air dalıcılarız, sizleri de aramıza bekliyoruz.
Keyifli Dalışlar,
projectinblue
[products ids=”871,1119″ columns=”2″]
2 Comments
Yalçın
Evet çoktandır aklımızda olan bir konuydu 2019’da hedefimiz bu olsun madem. Detaylı bilgiler için teşekkür ederiz:)