Denizlere her yıl yaklaşık 8 milyon ton plastiğin atıldığını biliyor muydunuz?

Ve son 10 yılda üretilen plastik, önceki 100 yıldaki plastik üretiminden daha fazla olduğunu?

Üstelik bir plastiğin doğada çözünmesinin 100 ile 1000 yıl arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çözünemeyen plastikleri deniz canlıları yiyecek sanıp yiyebiliyor ve bu durum onlarda fiziksel zararlara sebep oluyor.

Mikro-plastikleri ise gözle göremiyoruz, küçük oldukları için zararsız olduklarını düşünüyoruz ancak midye ve benzeri kabuklu deniz canlıları bu plastikleri yiyecek olarak tüketiyor.

Bu şekilde devam edilirse, 2050 yılında okyanuslarda balıktan daha çok plastik olabilir.

“Sürdürülebilirlik” kavramının önem kazandığı, farkındalığının arttığı bugünlerde böylesine vurucu istatistikler ile karşılaşınca ne yapmalı, nasıl yapmalı diye düşünmeye başlıyor insan. Tam o anda istatistikler yine imdadımıza yetişiyor, aslında geri dönülmez bir noktada olmadığımız söylüyor. Evet bir şeyler yapabilir ve denizlerimizi kurtarabiliriz!

Denizleri kurtarmak için farklı kuruluşlar farklı projeleri hayata geçiyorlar. Bu projeler ile beraber bireysel kullanıcıların konu hakkında bilinçlenmesi de kolektif bir etkiye sahip olabilir.  Katkıda bulunmak isteyen her insan, hayatında küçük değişiklikler yaparak denizlerin temizlenmesine katkıda bulunabilir.

Siz de değişimin bir parçası olmak isterseniz Greenpeace’in “Daha az plastik, daha çok Akdeniz” sloganı ile yola çıktığı projesinin destekçisi olabilirsiniz. 

1.Kullan at plastik kullanmayın:

Gereksiz paketleme yapmaktan kaçınabilir, poşet yerine bez çanta tercih edebilir, her gün yeni bir su şişesi almak yerine suyunuzu yanınızda taşıyabilirsiniz.

2.Mikro-tanecikli kozmetik ürünlerinden uzak durun:

Bunu duyduğumuzda çok şaşırdık: “Poşet yapımında kullanılan aynı plastik, mikro tanecikler halinde kozmetik ürünlerde de kullanılıyor.” Üstelik bu ürünleri tek bir sefer kullandığımız bile tam 100 bin mikro plastik lavabonuzdan, deniz canlıların arasına kadar ilerliyor.

3.Geri dönüşüme evinizde başlayın:

Geri dönüştürülmüş plastik kullanabilir, çöplerinizi geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz. 

4.Gittiğiniz plajlarda denizden plastikleri toplayın:

Birkaç dakikanızı ayırarak denizlerdeki plastiklerin azaltılmasına katkı sağlayabilir belki de bir deniz canlısının hayatını siz kurtarmış olabilirisiniz.

5.Bir yakınınızı bu adımları takip etmeye ikna edin:

Bir diğer insanı bilinçli kullanım ve geri dönüşüme daha dahil ederseniz, denizleri kurtarmaya daha da yaklaşmış olabiliriz.

Bunlar denizlere sizin yapabileceğiniz büyük bir iyilik!  Plastik kullanımında Greenpeace’in mottosunu unutmayın:

Azalt-Tekrar Kullan-Dönüştür

*Bu yazı Greenpeace dergisinin #116 numaralı sayısındaki “Plastik Kirliliğini Durdurun!” yazısından derlenmiştir. Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için http://www.greenpeace.org/turkey/tr/campaigns/defending-our-mediterranean/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Yapın