Sonunda Padi Divemaster kurunu geçtiniz ve sırada ne var merak mı ediyorsunuz? Padi Divemaster olmak, bildiklerini bir sonraki nesil dalış liderlerine aktarmak isteyen, kuvvetli ve sorumluluk sahibi bir lider olmayı gerektirir. Bu beraberinde aşağıda listelenen, fakat bunlarla sınırlı olmayan bir dizi işi yapmaya yetkili olduğunuz anlamına gelir: Dalış seansları düzenleyerek ve idare ederek eğitim ve eğitim-harici su altı aktivitelerini süpervize…
Master Scuba Diver, Divemaster… kulağa aynı şeymiş gibi geliyorlar, değil mi? Farkı nedir biliyor musunuz? Bu iki ünvan aynı kelimelerden oluşsa da birbirlerinden çok farklılar. PADI Master Scuba Diver (MSD) ve PADI Divemaster (DM) arasındaki farkı açıklıyoruz. Hünerli bir ev aşçısıyla bir şef çırağı arasındaki ilişkiyi düşünün. İkisi de yemek yapmak konusunda bir dünya bilgiye sahipler, ancak biri hobi olarak…
“Birçok dalış kazasının temelinde panik yatar. Ekipman hatasından dolayı oluşan bir durumda dahi, kazaya sebebiyet veren dalıcının tepkisinden başka bir şey değildir.” Carlo Giambarresi Jack ve Diana zıpkınla balık avlamaya gidiyorlardı. Diana ne yapacağını tam olarak bilmiyordu fakat Jack bunun ‘efsane’ olacağını söylemişti. Jack’in arkadaşının teknesiyle gideceklerdi ve arkadaşı onlar sudayken yüzeyde bekleyecekti. Diana bir süredir dalış yapmadığından kendini çok…
Dalışa başlamak isteyenler, bu yazı sizin için. 1. seviye dalış eğitimi nedir ve nasıl alınır? Sizin için Türkiye’de yaygın olarak kullanılan 3 ekolü ve eğitimlerini sizin için tek bir yazıda özetliyoruz. Eğitim konusunda araştırma yapmadan önce, “Dalışa Yeni Başlayacaklara 5 Öneri” yazımızı okumanızı da tavsiye ederiz. Öncelikle yukarıda belirttiğimiz ekol kavramını sizler için açıklayacağım. Türkiye’de dalış okullarını ziyaret ettiğinizde, onların…
Bir scuba dalıcısı için nötr yüzer olmaktan daha öte bir mutluluk yoktur herhalde, ama bir çok dalıcı su altında nirvanayı bulurken zorlanıyor. Mükemmel yüzerlik, yani su altında asılı kalabilmenin sırrı nedir? Bu BC (dalış denge yeleği) ceplerinize koyduğunuz ağırlığı ‘azaltmaktan’ geçer. Eğer doğru miktarda ağırlık aldıysanız, denge yeleğinizin içindeki havayla neredeyse hiç oynamanız gerekmez. Bir çok ipucu ve tavsiye deneyebilirsiniz,…
Şimdiye kadar hava kullanımı konusunda övünen, bir diğerinin hava kullanımıyla dalga geçen veya bunu bir rekabet konusu etmemiş bir dalıcıyla karşılaşmamış olma ihtimaliniz yoktur. Hava kullanımı dalgıçlar arasında çoğu zaman bir gurur, bir utanç veya dalga konusu olabilir. Özetlemek gerekirse, hepimiz bu konuda kendimizi iyileştirmek istiyoruz. Peki nasıl? İpucu #1: Dalıştan önce SAKİNleşin Dalış öncesi heyecanlanıp, nefesimizin ve bedenimizin kontrolünü…
Geçtiğimiz hafta, ne zamandır aklımızda olan “Nitrox” eğitimini aldık, ve artık zenginleştirilmiş hava kullanan dalıcılar arasında yerimizi aldık. Eğitimimizi yeni almışken de konunun ayrıntılarını sizlerle hızlıca paylaşalım istedik. İlave olarak merak ettiğiniz olursa, bize yazabilirsiniz. Biz bilemesek de joker hakkımızı kullanır, size cevabı buluruz. 🙂 Nitrox Nedir? Zenginleştirilmiş hava ya da kısa nitrox, içerisinde %21’den fazla oksijen bulunduran hava olarak…
Havalar güneyde hala çok güzel, gün ortasında 29 – 30 derecedeyiz. Sadece bir hafta önce gerçekleşen 3. CMAS Serbest Dalış Şampiyonası’nda bir dizi dünya rekoruna ev sahipliği yapan Kaş’ta, yine Dragoman teknesiyle sabah Tünel, öğleden sonra da Heybeli Ada dalış noktalarına gittik. Su sıcaklığı 24-26 derece arasında seyrediyor ki bu, cesaret edebilen için Ekimde 2,5 mm shorty ile dalmak demek.…
Kaş, scuba dalış için önemli olduğu kadar serbest dalış için de önemli bir lokasyon. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Cmas Kaş Serbest Dalış Şampiyonası’nda, Kaş’ı serbest dalış için uluslararası arenada duyurmak için önemli bir adım. Şampiyonada 26 farklı ülkeden 76 sporcu derece almak için yarıştı. İnceboğaz Sosyal Tesisleri açıklarında gerçekleşen yarışma için ne yazık ki bir izleme platformu yok ancak yarışmanın…
Julie Gautier, dünyanın en derin havuzunda 5 dakika boyunca su altında dans etti ve AMA adlı filmle performansını ölümsüzleştirdi. Paris’te yer alan anıt mezar Panthéon’da gerçekleştirilen sanat performansı Tarihin Mekaniği; koreografisiyle, zorluğuyla ve şiirselliğiyle hepimizi büyülemişti. Derin deniz dalgıcı ve su altı yönetmeni Julie Gautier sayesinde, hafızalarımızdan silinmeyecek yeni bir şiirsel performansla daha karşı karşıyayız. Julie Gautier, İtalya’da yer alan…