Şimdiye kadar hava kullanımı konusunda övünen, bir diğerinin hava kullanımıyla dalga geçen veya bunu bir rekabet konusu etmemiş bir dalıcıyla karşılaşmamış olma ihtimaliniz yoktur. Hava kullanımı dalgıçlar arasında çoğu zaman bir gurur, bir utanç veya dalga konusu olabilir. Özetlemek gerekirse, hepimiz bu konuda kendimizi iyileştirmek istiyoruz. Peki nasıl?

İpucu #1: Dalıştan önce SAKİNleşin

Dalış öncesi heyecanlanıp, nefesimizin ve bedenimizin kontrolünü kaybettiğimiz çok olur. Sizde çoğu profesyonel sporcunun yaptığı gibi denizin altını, dalışınızı gözünüzün önüne getirin. Siz sakinleştikçe nefesinizin ve nabzınızın düzene girdiğini ve kontrolünüz altında olduğunu fark edeceksiniz. Sakin olmak daha az hava tüketmek demektir.

İpucu #2: İnişe geçmeden önce bekleyin

Suya atladınız ve tekrar adrenalin zirve yaptı… Böyle bir durumda maskenizi çıkarın ama regülatörü ağzınıza alarak yüzünüz suyun içinde, nefes alın ve verin. Bunu yaptığınızda nabzınızın normalleştiğini ve sakinleştiğinizi fark edeceksiniz.

Yüzümüz suyun içindeyken bize evrimin bir armağanı olan Memeli Dalış Refleksi de tetiklenir. Bu etki maskesizken daha da hızlı gerçekleşir. Memeli Dalış Refleksi hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, burayı tıklayarak konuyla ilgili instagram paylaşımımıza bir göz atabilirsiniz.

İpucu #3: Adapte olun ve rahatlayın

Suyun altında canlı hayatına zarar vermeyeceğiniz bir yerde diz üstünde çökerek, çevrenizdekilere uyum sağlamak için biraz zaman kullanabilir; rahatsızlık veren ekipmanınızı (örnek: bol/sıkan gelen ağırlık kemerini) düzenleyebilir ya da herhangi başka bir sıkıntınız varsa badinizle rahatça iletişime geçebilirsiniz.

İpucu #4: Yavaşlayın

Bu sadece paletlerinizi vururken değil, nefes alıp verirken de yavaş olmaktan geçer. Derin ve sakin nefesler – suyun altında yüksek basınçta daha yoğun olan gazların geçişine izin verecek şekilde nefes alışlarınızın yavaş ve sakin olduğundan emin olun.

İpucu #5: Doğru paletle doğru vuruşlar

Size uygun malzeme; su altında doğru pozisyonlanma (yatay) kadar nasıl palet vurduğunuz da çok önemlidir. Palet eforsuz bir şekilde, kalçadan hareketlerle vurulmalıdır. Mümkünse dalış ekibinden sizi – siz farkında değilken – videoya almasını rica edin. Yapıcı yorumlar ile tekniğinizi mükemmelleştirin.

Aşağıda Youtube’da denk geldiğimiz başarılı bir palet eğitimi videosu var.

İpucu #6: Ellerinizi kendinize saklayın

Su altında kollarınızı kullanarak hareket etmek en verimsiz yöntemdir, sizi yavaşlatırken eş zamanlı olarak hava tüketiminizi de ciddi oranda arttırır. Gerekli olmadıkça bütün hareketi palet hareketleriyle yapın. Yavaş hareket etmek için, su altında düşünmek dahil her aktiviteyi yavaştan alın.

İpucu #7: Yüzeyi azaltın

Ekipmanınızda fiyakalı gözüken ama kullanmadığınız aksesuarlara yer vermeyin, sarkan ve boşta duran teçhizatı derli toplu kullanarak hem aerodinamiğinize katkıda bulunun, hem de ekipmanınızı yıpranmaya karşı koruyun.

İpucu #8: Üşümemek için bir sebep daha

Vücudumuz sıcak ve rahat olduğunda düzgün çalışır. Bu su sıcaklığına uygun şekilde kuşanmayı gerektirir. Unutmayın, su havaya göre 25 kat daha iletkendir.

İpucu #9: Önce eğitim sonra tecrübe

Yanlış teknik ve bilgiyle yüzlerce dalış yapmak sizi iyi bir dalıcı yapmaz. Bunun yerine, biraz daha çok para harcamak gerekiyorsa dahi yetkin bir eğitmen ile dalmayı tercih edin. Dalış loglarınızda detay tutmak, hava tüketiminizi not etmek ileriki dalışlarınızda performansınızı arttırmanızda yardımcı olacaktır.

İpucu #10: Yarısı dolu tüple dönene indirim yok

Dalışın keyif amaçlı bir spor olduğunu ve bunun bir yarış olmadığını kendinize hatırlatmayı unutmayın. Kimse tekneye yarısı dolu bir tüple döndüğünüz için size madalya takmayacaktır.

Bu ipuçlarını kullandığınızda hava kullanımınızın iyileşeceğini fark edeceksiniz; daha az hava tüketmek isteyenler için altın kural ise şudur: sakin olun ve anın tadını çıkarın.

Malcolm James’in Deeperblue.com ‘Psst?? Want Another 50 Bar of Air for Nothing’ yazısından düzenlenmiştir.

Keyifli Dalışlar,
projectinblue

[products ids=”871,1119″ columns=”2″]

 

 

Yorum Yapın