Ekipmanınıza iyi bakarak sadece garanti sürecinin gerekliliklerini yerine getirmiş olmazsınız; bakım scuba ekipmanın ömrünü uzatır ve hatta sizi hayata bağlar.
Düşmanlarımız kim?
Tüplü dalış malzemelerinin iki büyük düşmanı var: tuzlu su ve güneş.
Deniz suyunun buharlaşmasıyla birlikte tuz kristal forma geçer ve fermuarların tıkanmasına, akan veya tıkanan bir vanaya, hep ‘açık’ pozisyonda kalan tuşlara ya da free-flow yapan bir regülatöre sebep olabilir.
Peki dostlarımız kim?
Bakım teknisyeniniz ve taze su! Burada büyülü kelime durulamaktır. Her dalıştan sonra her şeyi taze suyla durulayın. Havuza girip çıkmak ekipmanınızı temizlemek ve yıkamak anlamına gelmez. Klor, kir ve bakteriler de malzemenizden uzaklaştırılmalıdır.
Genel durulama prensipleri
Dalış ve durulama arasındaki süreyi olabildiğince kısa tutun. Dalış tekneleri gibi taze suyun kısıtlı olduğu dalış operasyonlarında bir tankın içindeki suya malzemenizi yatırın. Bu suyun sıklıkla değiştirilmesi önemlidir. Dalış bilgisayarları, fotoğraf makineleri ve regülatörler gibi hassas ekipmanlarda ikinci bir su tankı kullanılması anlamlı olabilir.
Islak elbise ve paletler daha az bakım isterler. Ancak üzerinde oyuk, girinti, düğme, hareketli parçalar vb. olan malzemelerde tuz ve kalsiyum zamanla birikecektir. Örneğin BCD’nize dalış esnasında deniz suyu girecektir. Temizleyip kurutmadığınız durumda içeride hapsolan nem ve ısı ile birlikte BCD’nizde, bakteri ve mantar üremesi için ideal bir ortam oluşacaktır.
Regülatörler hassas ekipmanlardır. Tuz birikebilecek birden fazla nokta bulunur, bu yüzden iyice durulanmalıdırlar. Purge tuşuna regülatör suyun içindeyken ve basınçlı değilken basmayın. Birinci kademeye su girmemesine özen gösterin. Hava akışı düzenleyici ve hortum koruyucu gibi bütün hareketli parçaları çözerek, tuz birikebilecek her noktanın tuzdan arındırıldığından emin olun.
Son olarak dalış malzemenizin alkol, benzin veya kimyasal çözücülerle temizlenmemesi gerektiğini hatırlatalım.
Hijyen ve Temizlik
Çamaşır makinesi ve çamaşır deterjanı kullanımı, dalış malzemeleri için tavsiye edilmezler. Her zaman üreticinin önerdiği temizleyicileri kullanın ve temizlik talimatlarını takip edin.
Dezenfekte etmek: BCD’nizin yanı sıra yüzünüzle sürekli temas halinde olan maske ve şnorkel gibi gereçleri dezenfekte etmekte fayda var. Deniz suyu dahil daldığımız bütün sularda bakteriler bulunurlar. Özellikle buhar önleyiciler veya tükürük, maskenizde bakteri oluşumunu arttıran etmenlerdir.
Fermuar
Fermuarlar ekipmanlarınızın bakım gerektiren parçalarıdır. Durulamak yanı sıra, fırçalayarak da biriken tuz ve kalsiyumu arındırmakta fayda vardır. Fermuar yağı veya cilası kullanarak, zorlandığınızı hissettiğiniz fermuarları yağlayabilirsiniz.
Çoğu kez unutulanlar
BCD ceplerinde veya çantalarda taşınan eşyalar (yüzey işaret şamandırası vb.) ve tüpler çoğu zaman ihmal edilirler. Yıkarken, paketli veya sarılı eşyayı çıkarmak ve öyle durulamak gerekir.
Dalış tüpü ve tüpün tası arasında kalan tuz çoğu zaman unutulur. Paslanmayı önlemek için tası ve tüpü ayrıca temizlediğinizden emin olun.
Bu yazı, DAN’ın Scuba Equipment care – Rinsing and cleaning diving equipment isimli makalesi düzenlenerek hazırlanmıştır.
Güvenli ve keyifli dalışlar,
projectinblue