Yeni serbest dalışçıların yaptığı birkaç ortak hata var. Bir serbest dalış kursu esnasında her seansta amaçlanan, güvenlik bilgisini geliştirmek, özgüven inşa etmek ve tekniğinizi ayarlamaktır. Bu hatalar genellikle eğitim boyunca çalışılarak düzeltilebilir. Ama bazen uzun süre sudan uzak kaldığınızda veya antrenman yapmadığınızda serbest dalışçılar, kusursuz yapmak için çok uğraştıkları bu teknikleri unutabilirler.
Unutulan teknikleri hatırlamak için, aynı zamanda kendini YouTube videoları izleyerek veya kendi başlarına çalışarak yetiştirmeyi deneyen (tavsiye edilmez) sporcular vardır ki bunlar yetkin bir antrenör veya badi ile çalışma fırsatı bulamadıklarından bu küçük şeyleri düzeltme fırsatı bulamazlar.
Örneklemek adına, 20m derinliğe inebilen bir yeni serbest dalış öğrencisini ele alacağız ki bu çoğu organizasyonun maksimum olarak belirlediği derinliktir. Aşağıda serbest dalışa başlayanların sıklıkla yağtığı 5 hata ve nasıl düzeltilebileceklerini bulacaksınız.
1.Pedal çevirir gibi palet vurmak
Bisiklet tip palet vurmak, hem scuba hem serbest dalış topluluklarında sıkça karşılaşılan bir hatadır. Büyük ve kalçadan palet vurmak yerine, bazı başlangıççılar dizlerini kırarak veya bacaklarını kalçalarınından oynatarak palet vururlar. Bu hem palet vuruşunun etkin olmamasına sebep olur hem de ciğerinizdeki kıymetli oksijenin israfına sebep olur. Havuzda veya sığ suda, mümkünse badiniz sizi kameraya alırken vuruşlarınızı geliştirin, paletlerinizi kalçadan, diz kırmadan vurduğunuzdan emin olun. Bu maksimum verimlilik sağlayacaktır.
2. Dalış esnasında aşağıya (veya yukarıya) bakmak
Serbest dalış kariyerinin başındaki herkes derinlik konusunda güvenli hissetmeyebilir, ve dalış esnasında kendisini aşağıya bakmaktan – hattın sonu nerede, yüzeye ne kadar yakınım diye merak etmekten – alamayabilirler. Bu alışkanlık hem kulak eşitlemenizi zorlaştırır, hem de sırtınıza yay formu vererek hattan uzaklaşmanıza sebep olur. Derinlik arttığında aynı alışkanlık boğaz incinmelerine maruz kalabilirsiniz. Bu hata genellikle eğitmen tarafından çenenizi göğsünüze ‘yapıştırmanız’ gerektiğinin hatırlatılmasıyla düzeltilebilir. Eş zamanlı olarak dalgıç kendine güven kazanacağından, bu hareketi yaparak tekniğini geliştirmekte rahat edecektir.
3. Göğüs kafesi veya boyunda gerginlik
Frenzel tekniğini oturtmak vakit aldığından dalgıç derinde bilincini kulak eşitlemeye verebilir. Kas hafızasını kullanarak eşitlemeyi otomatik olarak yapmak yerine, yeni serbest dalışçılar ağız boşluğundaki her hareketi istemsiz olarak takip eder ve Valsalva yapıp yapmadıklarına odaklanırlar. Bu güvensizlik gerginliğe sebebiyet verir, bu da kulak eşitlemeyi engelleyen boyun ve göğüste kasılmalara neden olur. Bu sıkıntıyı karada, her fırsatta (film izlerken bile) Frenzel çalışarak ve hareketi otomatize edene kadar tekrarlayın. Frenzel bir refleks haline gelince, enerjiniz ve dikkatinizi kulak eşitlemek yerine odaklanmaya – sakinleşmeye verebilirsiniz.
4. Oryantasyon
Hat boyunca oryantasyon yeni başlayanlar için uğraştırıcı olabilir, ördek dalışı sonrası hattı önünüze almak, hatla aranızdaki mesafeyi koruyabilmek gibi. Kaç palet vuruşuyla kendinizi şamandıranın önüne alabildiğinizi ölçmek, mükemmel bir ördek dalışı için faydalı olabilir. Dalış boyunca dalış hattına yaklaşıyor veya uzaklaşıyorsanız, çenenizi çok fazla içeri çekmediğinizden emin olun – bu hatta yaklaşmanıza sebep olur. Aynı şekilde aşağı bakıyorsanız bu da uzaklaşmanıza neden olur. Dalışınız esnasında biri sizi ve palet vuruşlarınızı izlesin, arkaya doğru attığınız kuvvetli bir palet vuruşu örneğin sizi hatta doğru itecektir. Genel olarak, doğru pozisyon hat ile aranızda bir kol kadar mesafe bırakmaktır ki bu gerektiğinde inişinizi hemen sonlandırabilmenize izin verir.
5. Toparlanma nefeslenmesi esnasında şamandıradan destek almamak
Hatla aranızdaki mesafeyi kontrol edemiyorsanız, bu muhtemelen yüzeye çıktığınızda buoyla da aranızda uygun bir mesafe tutturamayacağınıza işaret eder. Doğru protokol, yüzeye çıktığınızda dirseğinizi şamandıraya atarak kendinizi sudan yukarıda tutmak ve toparlanma nefeslenmesi yapmaktır. Uzun bir dalıştan sonra yüzeye çıktığınızda gelen ilk dalgayla ciğerinize kaçan tuzlu su kadar kötü bir şey olamaz. Buoyla aranızdaki mesafeyi doğru ayarlamak için her çıkışta yüzeye birkaç metre kala buoya bakarak pozisyonunuzu ayarlayabilirsiniz.
Kaynak: Kristaina Zvaritch, AIDA Serbest Dalış Eğitmeni, Deeper Blue
Keyifli Dalışlar.
projectinblue
[products ids=”871,1119″ columns=”2″]
1 Comment