Dalış Günlükleri’nde bu yazımızda ve bundan sonraki Richelieu Rock ve Phuket Batıkları yazılarımızda Phuket çıkışlı gerçekleştirdiğimiz liveaboard turumuzdaki dalış noktalarından bahsedeceğiz.

Khao Lak Scuba Adventures’ın Manta Queen 7 isimli teknesi ile 5 gecelik turumuza Khao Lak limanından çıkarak başladık, ve ilk adresimiz Similan Adaları oldu. Similan Adaları’ndan sonra sırasıyla, Koh Bon, Koh Tachai, Surin Adaları ile devam ettik. Phuket’in kuzeyindeki Para Thong Batığı ve Boonsung Batığı ile turumuzu tamamladık.

Manta Queen 7 teknesininde dalış liderlerimiz bu geziyi, neler gördüklerimizi bir yazıda özetlediler, biz de sizin inçin Türkçe’ye çevirdik. “Manta Queen 7: Dal, Yemek Ye, Uyu, Tekrar Et” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Hangi Dalış Noktalarına Gittik?

Manta Queen 7 ile 5 günde toplam 19 dalış gerçekleştirdik. Dalış noktalarımız sırasıyla aşağıdaki gibi.

  1. West of Eden
  2. Deep Six
  3. Elephant Head Rock
  4. Honeymoon Bay
  5. North Point
  6. Christmas Point
  7. West Ridge
  8. Koh Bon Bay
  9. Hin Luang
  10. West Ridge
  11. The Dome
  12. Tachai Reef
  13. Torinla Pinnacle
  14. Richelieu Rock
  15. Richelieu Rock
  16. Ao Pek Kaad
  17. Richelieu Rock
  18. Phrathonh Wreck
  19. Boonsung Wreck

Yukarıdaki listede ilk 6 dalış Similan Adaları’nda, sonraki 4 dalış Koh Bon’da, 11 ve 12 numaralı dalışlar Koh Tachai’de son 2 dalış hariç kalanlar ise Surin Adaları’nda gerçekleşti. Listede fark ettiğiniz üzere Richelieu Rock dalışlar arasında önemli bir yer alıyor, çünkü Tayland ile Myanmar’ın ortasında, denizin ortasında dünyanın en iyi dalış noktalarında birisi Richelieu Rock. Buradaki dalış tecrübemizi ayrı bir yazı ile anlatacağız. 🙂

Bu turda gerçekleştirdiğimiz dalışlarımızı 3 başlık altında inceleyeceğiz:

  • Similan ve Surin Adaları
  • Richelieu Rock
  • Phuket Batıkları

Gelelim dalışlarımıza, her güne sabah 6:00’da uyanarak ve ilk dalış brifingi için 6:30’da hazır olarak başladık. Ve son gün hariç gün 4 dalış gerçekleştirdik. Şimdi söylediğimizde yorucu geliyor ama su altının verdiği adrenalin ile orada yorgunluk nedir unutuyorsunuz.

Açık deniz dalışlarımızın korkulu rüyası ise kuvvetli akıntılardı. Zaman zaman akıntılardan etkilenmemek için negatif giriş, halat yardımı ile iniş gibi farklı methodlar kullandık. Sıklıkla da su altında yakalandığımızda rotamızı değiştirdik.

Akıntıların en korkulanı ise “Green Monster”. Zaman zaman uzaktan bir yeşil bulut gibi geldiğini gördüğünüz bu akıntının özelliği soğuk bir akıntı olması. Su sıcaklığı normalde 27-28 derecelerde olduğu için bırakın ince shortieleri, sadece rash guardlar ile dalışlarını gerçekleştiren oluyor. Eğer “Green Monster” sizi yakalarsa hızlıca yön değiştirmek en akıllıca method.

Canlılığın sanki bir belgeselin içinde hissettirecek kadar fazla ve çeşitli olması ilk gün başınızı döndürüyor. Ancak sizi belgesellerde hissetirecek bir başka gerçek var ki, o da her dalışınızda karşınıza çıkıyor. Küresel ısınmanın su sıcaklıklarına etkisi ile beraber ilk 5 metrede mercanlar yaşamlarını kaybetmiş durumda.

Hangi Su Altı Canlıları ile Karşılaştık?

Similan Adaları’nda yaptığımız ilk dalışımızda bizi büyük bir su kaplumbağası karşıladı. Bizimle yüzdü hatta biz tekneye çıkarken de bir süre bizimle kalmaya devam etti.

Similan Adaları’nın bir diğer büyük canlısı ise, mürenlerdi. Birbirinden farklı ve oldukça büyük mürenler ile su altında neredeyse her dalış noktasında karşılaştık. Hatta ağzının içinde bile benekleri olan, sarı siyah renkli bir müren çeşidi bizi oldukça şaşırttı.

Ahtapot, kalamar, karides gibi canlılar çok sık olmasa da karşılaşmanız çok muhtemel türler arasında. Yalnız manta karides ile karşılaşırsanız kameranıza dikkat, efsanelere göre bir yumruğu ile kameranızın lensini kırabilecek güce sahip ünlü bir karides kendisi.

Su altının büyük balıklarından ton balığı, trevally, barakudalar genellikle beraber gezerken görebileceğiniz türler. Hatta şanslıysanız köpek balığı da görebilirsiniz.

Bizim Akdeniz sularından alışık olduğumuz “Grouper” ailesi, tropik sularda da oldukça geniş yere sahip. Kesinlike daha büyükler! Kendilerine has vücut tiplerinden hangi aileye mensup olduklarını anlamak mümkün ancak ait oldukları alt familyalar birbirlerinden farklı. Genellikle tek başlarına gezerken rastlayacagileceğiniz bu türleri gözden kaçırmak pek mümkün değil…

Gelelim su altının ufaklıklarına! Deniz tavşanı, pipe fish gibi ufak canlıların makro fotoğraflarını çekmek sizin için bir tutku ise adalar sizin için doğru adres. Sakin sakin sabırla incelediğinde mutlaka karşınıza çıkacaklardır.

Daha nadir daha zor fark edilebilir bir canlıyı arıyorsanız, etrafınıza daha dikkatli bakmanızı öneririz. Çünkü taş balığı da adaların hatrı sayılır çoğunluktaki sakinleri arasında.

Su altının farklı canlılarından unicorn balıkları, palyaço balıkları, kirpi balıkları (puffer fish), emperorlar, sarı benekleri ve kutu gibi şekli ile su altında size bir karikatür ile karşılaşmış hissi veren meraklı balıklar (box fish) her dalış noktasında olmasa bile size mutlaka kendilerini gösterecekler.

Ve tabii ki renk renk mercanlar, anemonlar… Bu kadar çeşitliliği görmemizi sağlayan ana etken onlar.

Tayland serimizde gerçekleştirdiğimiz diğer dalışlarımızı da merak ediyorsanız, Richelieu Rock ve Phuket Batık’ları yazılarımıza göz atmayı unutmayın. Çok yakında blog sayfamızda olacaklar.

Similan Adaları ile ilgili sorularınız olursa bir her zaman yorum bırakarak ya da info@projectinblue.com adresimize mail atarak bize ulaşabilirsiniz.

Keyifli Dalışlar.
projectinblue

[products ids=”2143,1119″ columns=”2″]

Yorum Yapın