Britanyalı denizci Christopher Barr’ın aşağıdaki basit DIY (Kendin Yap) adımlarını takip ederek tekne altı temizliğinden binlerce lira tasarruf etmek mümkün.

Eğer sert, bakır ve epoksi bazlı bir boya kullanıyorsanız; metalik uçlu sert bir kazıyıcı ile yıl boyunca suda kalan bir teknenin gövdesine yapışabilecek canlıları (yosun, kabuksular vb.), neredeyse hiç zehirli boya kaldırmadan ‘soymak’ mümkün.

Tekne altı temizliğinizi kendiniz yaparak tekneyi karaya almayı; zımpara, astar ve zehirli boya uygulaması gibi zaman alacak ve pahalı işlemleri birkaç senede bir yapmanız yeterli olacaktır. Bu sayede uzun vadede ciddi anlamda tasarruf yapabilirsiniz. Bu egzersiz aynı zamanda sizi zinde tutacaktır 🙂

1) İhtiyaç listesi

bir çift palet, maske, şnorkel, kazıyıcı (tercihen paslanmaz çelik) ve scotch-brite sünger

2) Hava şartları / Su sıcaklığı

Açık bir havada hem su altı görüş mesafesi iyi olacak hem de daha az üşüyeceksiniz. Bu sebeple iyi bir havada suya girmeye çalışın ya da çalışmayı parçalara bölün.

3) Suya girmeden önce

Teknenizin güç kaynağına bağlı olmadığından emin olun! Bir o kadar önemli: tekneniz her nerede bağlı olursa olsun, suya indikten sonra tekrar iskeleye veya tekneye nasıl çıkacağınızı (suya girmeden önce) planlamış olmalısınız.

4) Eldiven giyin

Tekne altını temizlerken cildinizle temas edebilecek şeyler (kakamoz vb.) derinizin altına yerleşerek enfeksiyonla sebeplenebilecek rahatsızlıklara sebep olacaktır.

Britanyalı denizci Christopher Barr DIY (Kendin Yap) tekne altı temizliğini anlatıyor.

Temizlik

Önce kazıyıcı ile belirlediğiniz bir bölümü iyice kazıyın, işlemi sonlandırmak için scotch brite ile aynı yüzeyi iyice ovalayın. Bu esnada (camcıların kullandığı gibi) bir vantuz kullanmak su altında dengenizi korumanızı kolaylaştıracaktır.

Önemli: Tekne altını kazıdığınızda tekne gövdesinden kurtularak kulağınızın içine yerleşebilecek küçük organizmalara (kabuklular, karides vb.) karşı kulak tıkacı kullanmak tavsiye ediliyor.

Bu adımları takip ederek ortalama ölçülerde bir tekneyi bir – bir buçuk saat içinde tamamen temizlemek mümkün.

PETER Diving ile tekne altı temizliği yapmak

  1. İspanyol yüzey destekli dalış sistemi Peter Diving ile tekne altında nefes tutmaya gerek olmadan, daha az efor sarf ederek temizlik yapmak mümkün.
  2. Beraberinde gelen ağırlık kemerini kullanarak yüzerliğinizi ayarlayabilirsiniz.
  3. Yüzer gövde en ağır tüpleri bile taşır. Güverteden bağımsız olduğu için, hareketinizi sınırlandırmaz. Yorulduğunuzda gövdeye tutunarak dinlenebilirsiniz.

Kaynak: Christopher Barr – Random Chris

[products columns=”2″ orderby=”title” order=”ASC” ids=”2565,1119″]

Yorum Yapın